Angående avgiftshöjningar för 2023 i Brf Njord

På ett extra styrelsemöte 13/11 2023 beslutade styrelsen i Brf Njord med ett budgetförslag från vår ekonomiska förvaltning Riksbyggen som underlag att höja avgifterna för våra medlemmar med 15 procent för 2023. I och med att detta för många – för att inte säga alla – medlemmar är en betungande pålaga i dessa dyrtider anser styrelsen att det är viktigt att tydligt och nu direkt kommunicera varför denna höjning är nödvändig och kanske inte heller ens tillräcklig.

Kostnaderna för föreningen har som för i stort sett alla gått upp i samband med den pågående inflationen. Om föreningens avgifter skulle höjas i linje med inflationen skulle detta i sig vara skäl att höja avgifterna med drygt tio procent. Den stora osäkerhetsfaktorn och viktigaste faktorn till höjningen har emellertid att göra med föreningens lån.

Då de flesta av er har bostadslån torde de höjda räntorna redan vara bekant. Priset på pengar har inte stigit med tio procent, utan 300 eller 400 procent. I somras fick föreningen binda om ett lån på högre ränta än förväntat (2,67 istället för budgeterade 1,5 procent) och nu till sommaren 2023 behöver föreningen binda om eller omförhandla två lån motsvarande halva föreningens lån (på 2,66 samt 2,67 procent). Varje procentenhet högre ränta medför ökade kostnader på drygt en miljon kronor per år. SEB räknar nu på att lånen kan hamna på 4,5 procent för vår förening. Varje procentenhets höjning av avgifterna motsvarar ökade intäkter på ungefär 70tkr. Det innebär avgiftshöjningar på nära femton procent behövs för att matcha en miljon i ökande kostnader.

Således är detta trots höjningen en stram budget som inte har utrymme för extraordinära kostnader och inte heller tar höjd för att räntorna kan bli till och med högre än vad SEB och RB prognosisterar. Vi vill därför redan nu flagga för att det både kan komma ytterligare avgiftshöjningar under 2023 och att även höjningen för 2024 kan bli hög. När budgetförslaget från Riksbyggen justerats och formellt godkänts av styrelsen kommer budgeten göras tillgänglig på föreningens hemsida. Detta för att medlemmarna bättre själva ska få sig en uppfattning om det ekonomiska läget.

Vi vill därför passa på att påminna om det som medlemmarna själva kan göra för att hjälpa föreningens ekonomi och som bland annat togs upp i föregående brev från ordföranden.